Analyse

Soorten verpakkingen

Een differentiatie tussen primaire, secundaire of tertiaire verpakkingen bestaat niet meer. Het gaat over de complete verpakking. Zelfklevende etiketten gelden daarom als een vast bestanddeel van de verpakking en worden voor 100% in de migratie analyse meegenomen.

Conformiteit

De „conformiteit“ van een levensmiddelverpakking kan enkel over het eindproduct middels een migratieanalyse door een geaccrediteerd instituut vastgesteld en gedocumenteerd worden! (Fabes, Fraunhofer, ISEGA etc.). Ook het analytisch laboratorium van Zeller+Gmelin (Migralytik) is in 2013 geaudit en geaccriditeerd onder nummer D-PL-17332-01-00. Dit betekent dat wij uw verpakking conform EU-wetgeving geaccriditeerd mogen onderzoeken.

Testmethodes

Algemene standaard:

10 dagen opslag bij een temperatuur van 40°C in 50% ethanol als levensmiddelsimulant (bij droge levensmiddelen ook Tenax®).

Worst Case:

10 dagen opslag bij een temperatuur van 40°C in 95% ethanol als levensmiddelsimulant plus 1 dag bij 70°C. Het ethanolmengsel wordt vervolgens onderzocht op rest initiatoren en monomeren in een GC.

Drukmodellen

Voor een representatieve analyse moeten de volgende aandachtspunten bij het verzamelen van drukmodellen in acht worden genomen:

  • Onbedrukte verpakking / substraat.
  • Onbedrukte verpakking bestraald met UV.
  • Bedrukte modellen zonder lak.
  • Bedrukte modellen met lak (indien lak aanwezig).
  • Minimale grootte van het drukmodel 100 x 100 mm
  • Voldoende inktdekking.
  • De drukmodellen welke geanalyseerd worden, dienen na productie verpakt te worden in aluminium. (Ideaal: kleine wikkel verpakt in alu-folie)

Op de volgende pagina vindt u informatie over de in-huis analyse service van Zeller+Gmelin!

Testmethodes