Analytische Service

Zeller+Gmelin beschikt naast een R+D laboratorium over een analytisch laboratorium. Hier worden met analyses onze Low Migration drukinkten ontwikkeld, vindt grondstoffen ingangscontrole plaats en kunnen interne onderzoeken van drukmodellen geanalyseerd worden op migratie. De migratie zekerheid van onze drukinkten, lakken en grondstoffen worden op dit laboratorium middels gas chromatografie (GC-MS) en vloeibare chromatografie (LC-MS) met massa spectrometrie gecontroleerd.

Technieken van de analyse

Met de onderzoeksmethode van de chromatografie wordt een menging van stoffen gescheiden. De aanwezige stoffen kunnen op deze wijze afzonderlijk bepaald worden. Een analytische gesepareerde kolom werkt op basis van het gelijke principe. De substanties welke individueel gesepareerd worden, blijven in de gesepareerde kolom voor een langere tijdsperiode. Middels de methode van massa spectrometrie (MS of MS/MS) kunnen de individuele stoffen eenduidig aan de hand van het gewicht bepaald worden. Indien 2 stoffen een gelijke massa hebben, dan worden de fragmentatiemonsters onderzocht (hoe vervalt een stof). Op deze manier zijn stoffen eenduidig te identificeren.

Naast onze eigen interne testen, laten wij onze LM inktseries met regelmaat onderzoeken en beoordelen door een onafhankelijk analyse instituut. Hiermee bieden wij drukkers, verpakkingsproducenten en consumenten een zeer grote productveiligheid. Talrijke analyses bewijzen, dat bij een professionele toepassing met onze LM inkten en LM lakken, de wetgevende limietwaardes bij migratietesten met de simulant ruimschoots behaald worden.

Speciale klanten service

Als klant van Zeller+Gmelin wordt u de mogelijkheid geboden om van onze interne Analytische Service gebruik te maken. Hier kunnen drukkers/producenten, van levensmiddelverpakkingen en -etiketten, de verpakking laten testen en analyseren op het migratiepotentieel (OML's en SML's - Overall en Specific Migration Analyses) in combinatie met het drukproces, alvorens de verpakking aan een neutraal, extern instituut te versturen voor analyse. Hiermee heeft u vooraf zekerheid, of een verpakking voldoet aan de toegestane wettelijke migratielimieten, vermijdt u hiermee onaangename verrassingen en bespaart u tijd en geld.

Een interne migratie analyse bij Zeller+Gmelin duurt minimaal  6-8 weken.